sobota, 17. januar 2009

Patrick Süskind - Parfum (+film)


Jean-Baptiste Grenouille je deček brez vonja. Že kot majhen dojenček je pokazal svojo borbenost, saj si je izboril pravico do življenja. Rojen je bil namreč pod ribjo stojnico in mati bi ga bila pustila umreti med ribjimi ostanki, če ne bi z glasnim krikom opozoril nase in se s tem rešil.

Grenouille je že kot otrok ugotovil, da ima poseben dar – svoj voh. Ta je bil pri njemu tako izrazit, da je vsakega človeka na daleč prepoznal po njegovem vonju, različne mešanice vonjev pa je razstavil na najmanjše možne komponente. Kmalu je spoznal, da je edini s tem darom in naučil se ga je koristno uporabljati.

Vedel je, da ima vsak človek svoj vonj, po katerem ga lahko prepoznaš. Iz njegovega vonja lahko razbereštrenutno počutje; prestrašenost, jezo, veselje, celo lepoto in privlačnost. Zavedal pa se je, da je sam brez vonja. To ga je morilo dolgo časa in svoje življenje je posvetil temu, da bi iznašel svoj parfum.

V knjigi ni veliko dialogov, je pa zato veliko opisovanja dogodkov, krajev in oseb. S pomočjo zanimivih predstavitev si brez težav jasno predstavljamo celo vonjave. Süskind Grenouilla predstavlja tako, da pri nas skozi zgodbo vzbuja različna občutja. Od začetka se zaradi njegovih življenskih razmer v nas prebuja sočutje. Kasneje se zaradi njegovih dejanj prebudita tudi ogorčenje in razočaranje. Včasih lahko zgolj preprosto občudujemo njegovo vzdržljivost.

Določene dogodke v filmu med seboj povezuje pripovedovalec, kar je dobro za tiste, ki knjige niso prebrali. Tako lažje sledijo dogajanju, saj je tako kot v knjigi tudi v filmu več prizorov brez govorjenja, ki bi gledalcu olajšalo razumevanje.

Vsebina se v filmu skoraj ne spremeni, res pa je da bistva, da je Grenouille brez vonja in da je prav to osnovno gonilo njegovih dejanj, ne poudarjajo tako kot v knjigi. Pohvaliti je potrebno izjemno realistično vizualizacijo od umazanega Pariza do cvetoče Provanse – s sliko in spremljajočo glasbo skoraj občutimo vonjave, ne da bi jih zavohali.

Pohvaliti je potrebno tudi igralce, ki kvalitetno odigrajo zgodbo. Grenouilleja igra Ben Whishaw, ki je za vlogo v Parfumu dobil Evropsko filmsko nagrado za najboljšega igralca. Starega parfumerja prepričljivo odigra Dustin Hoffman, oboževalci Harryja Potterja pa bi skoraj morali prepoznati Alana Rickmana.

Tako film kot knjigo odlikuje originalna zgodba, ki klasične teme, kot so odtujenost od družbe in iskanje ljubezni, združi z velikokrat pozabljenim čutilom. Oba krasno ujameta svet vonjav, vsak na svoj način, zgodba pa ob tem nikakor ne trpi.

Knjigo in film priporočam vsem, ki imajo vsaj dve uri časa in se jim ni odveč za nekaj trenutkov vživeti v nenavadne zgodbe.

Ni komentarjev:

Objavite komentar