petek, 16. januar 2009

Tisti, ki beremo, in tisti, ki pač ne.

Branje ni v modi. Tako pravijo. Pa je kdaj bilo? To je težko vprašanje, saj je vendar od nekdaj obstajal del ljudi, ki je bral, in del, ki - bolj ali manj - pač ni. Vsi so imeli in vsi imamo še zdaj svoje razloge.

Morda bi lahko rekli, da je branje vendar vedno manj v modi, četudi nikdar ni zares bilo notri. Morda bi lahko rekli, če opazujemo ljudi okrog sebe, morda pa tudi ne, saj se navsezadnje v knjižnicah še vedno najdejo množice ljudi, saj ljudje še vedno kupujejo med policami, pa saj vsi vemo, da prav rada zmanjka prav tista knjiga, ki smo se jo namenili vzeti. Ampak privzemimo, da je res - vprašanje je, zakaj.

Zakaj? Ker ni časa. Najbolj površen odgovor in včasih resnično najbolj resničen. Vedno bolj nam zmanjkuje časa, vedno več ga potrebujemo za delo, šolo, preprosto za druge stvari - kdo bo v tej časovno tempirani bombi še bral?

Mi. Tisti, ki beremo. Tisti, ki zares želimo brati, si utrgamo čas, ko ga ne bi smeli, in beremo, ko bi morali početi kaj drugega. Beremo, ker lahko. Beremo, da smo. Beg pred do roba polno realnostjo? Morda, ampak to je že druga zgodba; pomembno je, da branje ne bo tako hitro izumrlo, dokler bodo obstajali "tisti, ki berejo", pa čeprav jih bo le peščica. Modnost gor ali dol.

Pa ostali? Verjetno bodo ostali prikrajšani za marsikaj, nismo pa tisti, ki beremo, tukaj, da bi jih obsojali, če ne berejo. Sodimo jih raje, če si ne znajo vzeti časa - pa če gre za knjigo, film, pijačo, klepet s prijatelji ali zgolj za nekaj trenutkov, ko vržeš vse od sebe, zapreš oči in umiriš misli.

Ni komentarjev:

Objavite komentar